Vi behöver meningsfulla sammanhang!
Att vara människa bygger på tillhörighet. Därför behöver vi alla ett meningsfullt sammanhang.
De flesta av oss tillhör ett sammanhang eller flera. När sammanhanget är en arbetsplats så finns det en uppgift att lyckas med. Då har vi ytterligare skäl att skapa en kultur som stärker tillit och människans känsla av sammanhang.
Är det svårt?
Jo, det är svårt, det tycker jag vi påminns om allt för ofta. När någon blir kränkt eller skjuten så verkar det ofta ha sitt ursprung i att människor inte får vara med. Den som känner sig ovälkommen, ifrågasatt eller förbisedd kan bli desperat i sin längtan efter sammanhang och respekt.
”Tillvaron känns tom, själen fryser i detta tomrum och vill ha kontakt till varje pris”
(fritt omformulerat och lånat av Hjalmar Söderberg).
Den som inte blir desperat och tar till våld kanske vänder sitt illabefinnande inåt och blir nedstämd, håglös och så småningom utmattad.
Varför dessa dystra rader?
Det är egentligen inte kul att skriva om det vi inte vill. Men jag känner behov att påpeka hur viktigt det är att vi fortsätter utveckla konstruktiva vägar som leder mot det vi vill.
Nyheterna och debatten kan handla om gängvåld, mobbning och psykisk ohälsa. Detta får inte stanna i en uppgiven och hopplös känsla. Det dåliga som sker är en påminnelse om att rikta blicken och energin i andra riktningen och främja det som leder dit vi vill.
Bättre målbilder
Vi måste i större utsträckning beskriva den hälsosamma bilden. Den som illustrerar vad som gör att människor kan må så bra det går och lyckas så gott det går med det som är viktigt. Alla människor vill lyckas både med sitt liv och med sin uppgift.
Detta blir mer möjligt när man befinner sig i ett meningsfullt sammanhang. Ett sammanhang där man kan känna sig delaktig och respekterad. Kanske till och med behövd och uppskattad av andra.
Det är sådana sammanhang vi måste skapa i både skola, arbetsliv och alla andra platser där människor kan finnas.
Salutogent förhållningssätt
I Hälsopromotiongruppen har vi under det gånga året träffat fler organisationer än på länge som ser en avgörande möjlighet i det salutogena förhållningssättet. Ett förhållningssätt i det dagliga mötet och ett sätt att utveckla organisationer att bli så bra som möjligt för både människan och verksamheten.
Hur dessa utvecklingsresor ser ut är olika beroende på en massa faktorer. Det gemensamma är dock att man verkar få en samlande idé i det salutogena förhållningssättet som engagerar människor. När medarbetare säger ”det är mycket roligare nu när vi gör så här” då är det kvitto på att den salutogena metodiken och verktygen fungerar.
Denna inspiration tar vi med oss när vi blickar framåt mot ett nytt inspirerande verksamhetsår 2023.
Skrivet av Anders Hanson den 15 december 2022