Bergs och Hultsfreds kommun satsar på Salutprogrammet®

I höst ska chefer och medarbetare i Hultsfreds kommun och Bergs kommun arbeta med reflektion och delaktighet på jobbet. Genom satsningen på Salutprogrammet® skapas nya möjligheter för attraktivare och friskare arbetsplatser.

Ingrid Larsson är avdelningschef för vård och omsorg i Bergs kommun. I höst kommer hon arbeta med Salutprogrammet.

Ambitionen är att skapa större delaktighet för alla medarbetare, säger Ingrid Larsson.

I Bergs kommun är planen att låta Salutprogrammet vara en del av verksamhetens arbetsplatsträffar, APT. Programmet är digitalt och består av tio olika kapitel med var sitt tema. ”Vad är en bra arbetsplats?”, ”Att lyckas som grupp” och ”Värde och mening på jobbet” är några exempel.

Chefer ska ges förutsättningar för att på ett enkelt och tydligt sätt skapa delaktighet och på så sätt få en arbetsgrupp som är positiv och skapar de bästa förutsättningar, för både sig själva och andra, säger Ingrid Larsson.

Socialförvaltningen i Hultsfred kommun har jobbat länge med kasam och gör nu en långsiktig satsning på salutogent förhållningssätt. Joachim Åberg, verksamhetschef på Socialförvaltningen, berättar:

I samband med pandemin tappade vi farten i vårt arbete med en salutogen organisation. Vi har en tid letat efter ett koncept som på ett enkelt sätt gör skillnad för ledarskapet och arbetsgrupper direkt kopplat till verksamheten.

 

Vi har som ambition att vara riktigt bra på det vi det vi gör. Vi skapar redan idag ett stort värde för brukare och medborgarna och vi vill ständigt utveckla kvaliteten, säger Joachim.

Idén med Salutprogrammet® är att stärka en hälsofrämjande kultur i en ständigt föränderlig omvärld. Genom att involvera medarbetare så ökar förutsättningarna för engagemang, trivsel och att lyckas på jobbet.

Joachim beskriver målsättningen med Salutprogrammet:

Vi ser satsningen som ett långsiktigt arbete, som en del av vårt friskvårdsarbete. Vi vill fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och vi vill skapa arbetsplatser där man vill vara, mår bra och lyckas.

Fler satsar på friska organisationer

Fredrik Hörlyk på Hälsopromotiongruppen leder arbetet med att utveckla Salutprogrammet.

Kramfors var först ut med Salutprogrammet och det är spännande att ytterligare två kommuner nu väljer att göra liknande satsning. Erfarenheterna från Kramfors har redan givit oss idéer om fler kapitel att utveckla och vi ser fram emot att ta del av återkoppling från Bergs och Hultsfreds kommun.

Arbetsplatskultur är ett dynamiskt område och kombinationen av digitala verktyg och arbete i det fysiska rummet är något av det mest intressanta som utvecklas mycket inom vårt fält just nu.

Salutprogrammet® kombinerar kundanpassad utbildning med ett dialogmaterial som inspirerar ledningsgrupp, chefer och medarbetare att förflytta och vidmakthålla en hälsofrämjande kultur.

Jag upplever att organisationer som integrerar kunskapen om hälsofrämjande arbetssätt får enklare med lärande, förändring, innovation, mental uthållighet och arbetsglädje på jobbet, avslutar Fredrik Hörlyk

Kontakta oss

Fredrik Hörlyk, Hälsopromotiongruppen