Inga-Lenas ledarskap lyfte och effektiviserade äldreomsorgen i Kramfors kommun

I Kramfors kommun har äldreomsorgen genomgått en transformation. Från ekonomiska utmaningar och organisatorisk stress till en  arbetsmiljö präglad av trivsel, innovation och samverkan. 2024 är första året på 12 år som verksamheten går med överskott – och verksamhetschef Inga-Lena Arkeflod är övertygad om vad som ligger bakom: Ett salutogent ledarskap som bygger tillit och ansvarstagande för både chefer och medarbetare.

– Jag tror inte att man förstår hur mycket det salutogena påverkar oss, säger Inga-Lena. I min organisation har 17 av 17 chefer använt Salutprogrammet. Vi har haft många förändringar och det har varit stökigt, men ändå finns det ett stort lugn tack vara hur vi involverar medarbetare.

Från kontroll till tillit – ett nytt ledarskap

Med 17 enhetschefer och en omfattande verksamhet inom äldreomsorgen har förändringen inte varit enkel. Tidigare utmaningar som schemaläggning och semesterplanering har historiskt lett till frustration. Men 2024 såg allt annorlunda ut.

– När jag frågade cheferna om semesterplaneringen inför sommaren fick jag svaret: ”Det är lugnt”. Det har aldrig hänt förut, berättar Inga-Lena.

”När jag frågade cheferna om semesterplaneringen inför sommaren fick jag svaret: ”Det är lugnt”. Det har aldrig hänt förut, berättar Inga-Lena.

Nyckeln? Ett ledarskap och förhållningssätt som gått från detaljstyrning till att ge stöd och skapa förutsättningar. Inga-Lena beskriver hur hon tidigare var mitt i verksamheten och kontrollerade detaljer. Idag är hon en ledare som finns till hands, men låter sina chefer leda på riktigt.

– Jag undrar ibland ”Varför ringer de inte? Vill de inte träffa mig?” Men de säger: ”Vi vet ju att du finns där när vi behöver dig, men vi får jobba med vårt”.

När salutogent ledarskap testades för första gången

För Inga-Lena kom det verkliga testet av ett salutogent förhållningssätt när hon gick utbildningen i Salutogent Ledarskap. Strax därefter kontaktades hon av en kollega som behövde stöd i ett svårt samtal. En medarbetare stod inför risken att behöva sluta – en situation som normalt sett hade präglats av korrigering och direktiv.

Men den här gången valde Inga-Lena att agera annorlunda.

– Jag tänkte: Nu ska jag verkligen använda det jag lärt mig. Istället för att gå in med en traditionell ”rätt och fel”-approach, vände jag på perspektivet. Vad kan vi göra för gott för den här personen? Vad fungerar?

Samtalet fick en helt annan ton än vanligt. Istället för att bli en konfrontation, blev det en konstruktiv dialog.

– Efteråt tittade jag och min kollega på varandra och sade: Vad hände där? Samtalet gick jättebra och det blev verkligen ett samtal – inte en tillsägelse. Jag vågade testa något nytt och utmana mig själv, och det gav resultat.

Den erfarenheten blev en ögonöppnare. Det var ett tydligt bevis på att det salutogena ledarskapet inte bara var en teori – det fungerade i praktiken. Och det blev startskottet för att på allvar implementera förhållningssättet i hela organisationen.

Tillit kräver struktur och riktning

Att arbeta salutogent innebär ett synsätt och ett arbetssätt – det kräver struktur. Förändringen har handlat om att skapa ordning och reda i en gemensam riktning.

– Att jobba med tillit kräver att vi först har en stabil grund. Vi har byggt en grundplatta med ordning och reda – och det ger oss trygghet när det blåser i organisationen.

Resultatet? Enhetschefer som trivs och stannar kvar. Medarbetare som känner sig trygga och sedda. En verksamhet som nu går med plus istället för minus.

Engagerade medarbetare driver utveckling

I Kramfors äldreomsorg är det inte bara cheferna som driver innovation – medarbetarna är en aktiv del av utvecklingen.

– Vi skickade undersköterskor till en välfärdsmässa istället för enbart chefer. Insatsen skapade ringar på vattnet och stärkte stolthet och engagemang.

Det salutogena arbetssättet handlar inte bara om chefer och medarbetare. Det märks även i kvalitativa brukarundersökningar, där Kramfors äldreomsorg har förtroende genom trygghet och bemötande.

Framtiden

För Inga-Lena och hennes team är det salutogena förhållningssättet inte en engångsinsats – det är en pågående resa. Medarbetarna tar del av Salutprogrammet® på återkommande arbetsplatsträffar (APT).

”Vi påminner varandra hela tiden: ”Tillbaka till det salutogena” Vi behöver fortsätta träna på det, för arbetet med kultur tar aldrig slut.

Och effekten är tydlig. Personalens sjuktal har minskat, arbetsglädjen har ökat och ekonomin har vänt.

– Jag tar alltid en runda på våra ledningsmöten och frågar: ”Har det hänt något kul sen sist?” I början var det ovant, men idag fokuserar vi på utveckling. Tänk att ha en ledningsgrupp som fokuserar på det som fungerar!

Salutogent ledarskap skapar hållbara organisationer

Kramfors äldreomsorg är ett levande exempel på att ett salutogent synsätt inte bara förbättrar arbetsmiljön – det skapar också konkreta resultat. Och för organisationer som vill uppnå samma effekt finns ett tydligt budskap från Inga-Lena:

– Jag som verksamhetschef måste vara bärare av detta. Om jag förväntar mig att mina ledare ska jobba på ett visst sätt, måste det börja med mig. Det salutogena är ingen quick fix, men det skapar en långsiktig och hållbar omställning.

Kontakta oss »

Känner du till Salutprogrammet?

Vill du också utveckla människor och arbetsplatsens kultur för bättre resultat?

Med Salutprogrammet® kan du på ett kostnadseffektivt sätt implementera ett salutogent synsätt och arbetssätt i både stora och små organisationer.

  • Uppbyggt kring filmer, dialogfrågor och en enkel handlingsplan.
  • Genomförs på gruppmöten och arbetsplatsträffar (APT).
  • Kräver endast 20 minuter per kapitel.

Mer om Salutprogrammet